frisör yrket

fick den nya frisör tidningen idag,, å där stod det om en debatt som är väldigt aktuell för mig eller ja,, det var =)
men den handlade om att det utbildas för mycket
frisörer än vad det finns jobb för, det va juh ingen överraskning. Av de ca 2000 personer varje år som går ngn form av frisör utbildning så har arbetsmarknaden bara behov för ca 400 med utfärdat gesällbrev, resten av de andra personerna utbildas till arbetslöshet, byter yrke eller börjar med svart jobb för att deras verksamhet inte går runt...vilket leder till minskade skatteinkomster för staten..
20 miljoner, så stor skulle Sveriges befolkning behöva vara för att alla sveriges 20 000 frisörer skulle ha full sysselsättning.
moraliska och samhällsekonomiska ansvaret ligger hos skolpolitiker och privata frisörutbildningar. Kortsiktiga lösningar som är lönsamma för tillfället kör de med för att skjuta fram problemen och överskottet av frisörer tons ner.
lite av konsekvenserna av detta blir för det första att unga utbildas till arbetslöshet
för det andra drabbas kunderna av icke full färda frisörer som ej har haft ngn praktikplats
för det tredje svartjobben ökar
för det fjärde så är det ca 80% av de som söker till frisör kvinnor och det leder till att många kvinnor ställs utanför arbetsmarknaden...

det är lite kusligt hur äl det här stämmer, kolla bara på min gamla klass,, alla går inte det här "lärlingsåret" , de hr redan bytt jobb. Och i de tidigare klasserna är de likadant. tråkigt tycker jag. bättre att skära ner eller begränsa antalet intagningsplatser.. så det finns en större efterfråga på frisörer och att fler får möjligheter till ett jobb =) det är min åsikt iaf ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0